The Padaria Espiritual and the city of Fortaleza at the end of the XIX century
Keywords:
Padaria Espiritual (Spiritual Bakery), Literary Press, Cearense CultureAbstract
The Spiritual Bakery was one of the most unique cultural associations of Ceará. Writers who passed through it helped contribute to a significant part of the literary press and art of Ceará. Unlike the majority of previous groups, such as the French Academy (formed by exalted Republicans that were in favor of progress and capitalism), the Spiritual Bakery chose to satirize capitalist values that tried to standardize alternative cultures and transform them into a single paradigm. The association provided disciplined work for the population and enabled the accumulation of money and ephemeral assets, whilst at the same time appreciating the diversity of possible experiences in Fortaleza in the nineteenth century.
References
*Fontes*
O PÃO. Fortaleza, 1892-1896.
*Referências*
BARREIRA, Dolor. História da literatura cearense. Fortaleza: Instituto do Ceará, 1948.
BATISTA, Sabino. Noite de Festa. O Pão, Fortaleza, n. 5, p. 5, 1895.
BROCA, Brito. A vida literária no Brasil – 1900. 3. ed. Rio de Janeiro: José Olympio, 1975.
CAMINHA, Adolfo. Sabatina. O Pão, Fortaleza, n. 2, p. 1, 1892a.
CAMINHA, Adolfo. Sabatina. O Pão, Fortaleza, n. 4, p. 4, 1892b.
CAMINHA, Adolfo. Sabatina. O Pão, Fortaleza, n. 5, p. 3, 1895c.
CARDOSO, Gleudson Passos. Padaria Espiritual: biscoito fino e travoso. Fortaleza: Museu do Ceará: Secretaria da Cultura e Desporto no Ceará, 2002.
CARLOS JUNIOR, José. Carta à Padaria. O Pão, Fortaleza, n.6, p. 4, 1895a.
CARLOS JÚNIOR, José. Ordem e Progresso. O Pão, Fortaleza, n. 14, p. 4, 1895b.
CARVALHO, José. Cancioneiro Popular. O Pão, Fortaleza, n. 34, p.8, 1896.
CAVALCANTE, Waldomiro. O Pão, Fortaleza, n. 8, p. 1, 1895.
COUTINHO, Afrânio. Conceito de literatura brasileira. Petrópolis: Vozes, 1981.
GIRÃO, Raimundo. História econômica do Ceará. Fortaleza: Editora do Instituto do Ceará, 1947.
______. Educandários de Fortaleza. Fortaleza: Imprensa Universitária do Ceará, 1979.
LEITE, Ana Cristina. O algodão no Ceará: estrutura fundiária e capital comercial – 1850-1880. Fortaleza: Secretaria de Cultura, 1994.
LEMENHE, Maria Auxiliadora. As razões de uma cidade. Fortaleza: Stylus Comunicações, 1991.
MACHADO, Ana M. Explorando a América Latina. São Paulo: Ática, 2000.
MOTA, Leonardo. A Padaria Espiritual. Fortaleza: Edésio, 1938.
MOTA, Paulo. Livro resgata confraria pré-modernista. Folha de S. Paulo, São Paulo, 14 maio 2002. Folha Ilustrada, p. 03.
NAVA, Pedro. Baú de ossos. 2. ed. Rio de Janeiro: José Olympio, 1973.
NEEDELL, Jeffrey D. A Belle Époque. In: ______. Belle Époque Tropical: Sociedade e cultura de elite no Rio de Janeiro na virada do século. São Paulo: Cia das Letras, 1993.
POMPEU FILHO, Tomás. Ensaio estatístico do Ceará. Fortaleza: Tipografia do jornal A República, 1893.
PONTE, Sebastião R. Fortaleza Belle Époque: reformas urbanas e controle social 1860 – 1930. 3. ed. Fortaleza: Edições Demócrito Rocha, 2001.
SALES, Antônio. Retrospecto dos feitos da Padaria Espiritual. Fortaleza: Tip. d’A República, 1894.
SALES, Antônio. Os quinze dias. O Pão, Fortaleza, n. 21, p. 1, 1895a.
SALES, Antônio. Os quinze dias. O Pão, Fortaleza, n. 24, p. 1, 1895b.
SALES, Antônio. Os quinze dias. O Pão, Fortaleza, n. 29, p.1, 1895c.
SALES, Antônio. Saco de ostras. O Pão, Fortaleza, n. 2, p.8, 1892a.
SALES, Antônio. Saco de ostras. O Pão, Fortaleza, n. 3, p.2, 1892b.
SEVCENKO, Nicolau. Literatura como missão: tensões sociais e criação cultural na Primeira República. 3. ed. São Paulo: Brasiliense, 1989.
STUDART, Guilherme (Barão de). Datas e fatos para a história do Ceará. Fortaleza: Tipografia Studart, 1924.
TAKEYA, Denise Monteiro. Europa, França e Ceará. São Paulo: Hiucitec, 1995.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2014 Patrimônio e Memória

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
All the content of the journal, except where noted, is licensed under a Creative Commons BY attribution license.