Palatable memories

practices and knowledge of cassava flour in Alagoas, Brazil

Authors

Keywords:

Cassava, Flour mill house, History of food, Heritage, Memory

Abstract

From Amerindian cultures to sugar mills, villages and cities, the cassava flour was essential to Brazilian economic, social and cultural history. The flour mill buildings – a place where the derived foods are produced – remains as a cultural resistance symbol. These houses, still present in many regions of Alagoas, were analyzed from the 16th and 17th centuries textual and iconographical primary sources and encompassing a large fieldwork that covered 48 cities in the state. The analysis resulted in a study that registered aspects of its presence in the long historic duration, but also examined its conditions on the landscape nowadays. Summarizing the research results, these flour mill buildings are considered beyond a shelter of work manifestations, and understood also as a place of social exchange and the birthplace of countless cultural manifestations such us habits, knowledge and forms of celebration.

Author Biographies

Maria Angélica Silva, Paulista State University UNESP

Maria Angélica da Silva é Professora Titular da Faculdade de Arquitetura e Urbanismo da Universidade Federal de Alagoas (UFAL), em Maceió, Alagoas, Brasil. Pós-Doutora, por duas vezes, na Universidade de Évora, em Portugal, e na Università di Bologna, na Itália. Doutora em História pela Universidade Federal Fluminense (UFF), Mestra em História Social da Cultura pela Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (PUC-RJ) e Graduada em Arquitetura e Urbanismo pela Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG). Bolsista de Produtividade em Pesquisa CNPq – nível 2.

Melissa Mota Alcides, Paulista State University UNESP

Melissa Mota Alcides é Doutoranda em Cidades na Faculdade de Arquitetura e Urbanismo da Universidade Federal de Alagoas (UFAL), em Maceió, Alagoas, Brasil. Graduada em Arquitetura e Urbanismo e Mestra em Desenvolvimento e Meio Ambiente pelo Programa Regional de Desenvolvimento e Meio Ambiente (PRODEMA) da UFAL. Professora do curso de graduação em Arquitetura e Urbanismo do Centro Universitário Tiradentes (Unit-AL) e da pós-graduação no Centro de Estudos Superiores de Maceió (CESMAC). Bolsista da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)

Louise Maria Martins Cerqueira, Paulista State University UNESP

Louise Maria Martins Cerqueira é Graduada, Mestra e Doutoranda na Faculdade de Arquitetura e Urbanismo da Universidade Federal de Alagoas (UFAL), em Maceió, Alagoas, Brasil. Bolsista da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES).

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Published

2020-06-30

How to Cite

Silva, M. A., Mota Alcides, M., & Martins Cerqueira, L. M. (2020). Palatable memories: practices and knowledge of cassava flour in Alagoas, Brazil. Patrimônio E Memória, 15(1), 47–72. Retrieved from https://pem.assis.unesp.br/index.php/pem/article/view/3233